WACKEN METAL BATTLE

WACKEN METAL BATTLE 2018

 

Wacken Metal Battle Sweden 2018!

 

De 20 utvalda banden som lördag den 17 februari spelar på fyra samtidiga deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Luleå och Hultsfred. 

Vinnaren i respektive stad möts den 21 april i Malmö.

 

I Göteborg står det mellan följande band 
Aviana (Göteborg)
Chugger (Göteborg)
Disregard (Göteborg)
Rimfrost (Borås)
Scarblade (Göteborg)

 

Banden som går vidare från deltävlingen möts sedan i Sverigefinalen i Malmö den 14 april 2018 på Kulturbolaget. Där avgör en jury, med Lina Metalina i spetsen, vilket av banden som blir vinnare av WMBS 2018! Vinnaren i Sverigefinalen får spela på världens största metalfestival Wacken Open Air, där den internationella finalen av Wacken Metal Battle hålls.

 

Wacken Open Air grundades 1990 av Thomas Jensen och Holger Hübner, två metalfans som saknade en lokal metalfestival. Denna festival, som en gång per år går av stapeln i norrra Tyskland den lilla byn Wacken med 1850 invånare och 4000 kossor, är sedan många år världens största metalfestival.

 

2004 startade tävlingen Wacken Metal Battle, då Thomas och Holger ville ge oetablerade band från hela världen möjlighet att spela för en stor publik.

Världsfinalen av Wacken Metal Battle avgörs varje år under Wacken Open Air. För att få deltaga i tävlingen får man inte ha ett skivkontrakt av traditionellt format. Däremot får man ha gett ut skivor på eget bolag, eller via licensavtal. Banden får också ha förlagsavtal och/eller managementavtal.

 

I Sverige har tävlingen funnits sedan 2010, och har genomförts 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 och 2017.

Det som skiljer Wacken Metal Battle från de flesta andra tävlingar, är att det inte är någon publikröstning. Det är alltid en branschjury, med representanter från branschen. Exempelvis journalister, bokare, radiostationer, festivaler, skivbolag etc.

 

www.wackenmetlbattle.se