StickyFingers

Den här sidan har ingenting med Sticky Fingers i Göteborg att göra längre. Sticky Fingers var en rockklubb i Göteborg som gick i konkurs, men återuppstod 2021. Den här sidan drivs idag som en blogg om rockmusik och rockklubbar.

Vad var Sticky Fingers tidigare?

Sticky Fingers var en anrik rockklubb i Göteborg som var mycket välkänd och omtyckt bland lokalbefolkningen. Sticky Fingers öppnade sina dörrar första gången under 1998 och under åren har många idag kända rockmusiker börjat sin karriär på deras scener.

Den som startade Sticky Fingers heter Magnus Ax och han ägde rockklubben fram till januari 2019. Då sålde han sitt livsverk till samma personer som ägde den irländska puben The Dubliner. Tyvärr började det att gå nedför Sticky Fingers redan då, och med de nya ägarna tappade klubben sin popularitet.

Vad gjorde Sticky Fingers till en så populär rockklubb i Göteborg?

Anledningen till att Sticky Fingers var så populärt var troligtvis tack vare deras mix av välkända rockartister och osignade nytillkomna band. Till en början spelade mest mindre band på scenen, band som senare har blivit riktigt stora inom rockvärlden.

Men ju mer populär klubben blev desto attraktivare blev det för större band att spela här. Men ägaren Magnus Ax var alltid noga med att ha kvar mixen av välkända och mindre rockband. Han ville att nya stjärnskott skulle få möjlighet att nå ut till en publik, samt att gästerna uppskattade denna mix.

Kända rockartister som har spelat på Sticky Fingers

Många band hade faktiskt Sticky Fingers som sin första anhalt. Ett band som startade sin karriär på Sticky Fingers är Sahara Hotnights, ett rockband med endast kvinnliga rockartister.

Andra rockgrupper som startade sin karriär på Sticky Fingers är:

  • Hardcore Superstar
  • Mustasch
  • The Hives
  • Volbeat

När Volbeat spelade på klubben första gången kom endast 20 besökare till deras spelning. Idag är bandet mycket stort inom rockvärlden.

Magnus Ax lyckades också få dit riktigt stora artister och bland annat In Flames, Motörhead och Alice Cooper har spelat på deras scen. Alice Cooper, som till och med är invald i Rock & Roll Hall of Fame kom dit på en spelning i samband med att han skulle uppträda på Liseberg.

Här kommer två Youtube-klipp från spelningar band som har spelat på Sticky Fingers.

Lillasyster på Sticky Fingers 

Upplands Väsby-bandet H.E.A.T uppträder på Sticky Fingers. 

Coronapandemin blev slutet för Sticky Fingers

Även om Sticky Fingers hade tappat sin forna glans redan när Magnus Ax sålde det första gången, levde klubben vidare. Men under senhösten 2020 var tyvärr en konkurs ett faktum. Precis som alla andra ställen där live musik var huvudsysslan hade Sticky Fingers det mycket svårt under coronapandemin.

Ett bolag som hyrde ut vakter till klubben ansökte om att klubben skulle försättas i konkurs. Och i samma veva visade det sig att det även fanns flera andra fodringar på klubben. Och Sticky Fingers har tyvärr numera endast ett minne blott. En era har gått i graven enligt många.

Partners

Dessa är partners som på ett eller annat sätt hjälpt oss:

Lånea partner

Blogg

7 kända svenska rockband

Sverige är ett riktigt stort land när det kommer till musikproduktion, och vi har många artister och grupper som slagit igenom både nationellt och internationellt. För dig som är ett riktigt rockfan rekommenderar vi dig att besöka en webshop för rock accessoarer för att visa att du är en riktig rocker. I den här artikeln ger vi dig en lista med rockband som är riktigt bra.

1.    Kent

Kent är absolut ett av Sveriges största rockband, och om vi ser till dem banden som har hållit sin karriär inom landets gränser så är de troligtvis allra störst. Kent var Eskilstuna bandet som bildades 1990 och var aktiva fram till 2016 när bandet meddelade att de kommer att upphöra. Det var 2001 med sin skiva Vapen & Ammunition om de verkligen slog igenom för den breda publiken där låtar som Dom andra och Brinn pengar brinn som spelades mycket flitigt på radio. De har totalt sålt mer än 2,3 miljoner album och hade många fans som blev ledsna vid deras avsked.

2.    Europe

Om det brittiska rockbandet The Beatles har betytt mycket för Storbritanniens historia har Europe troligen betytt lika mycket för den svenska historian. Bandet bildades 1979 och var under både 80- och 90-talet enormt stora både i Sverige och internationellt. Det finns nog inte många som har missat deras riktiga hit The Final Countdown. Men de har även många andra låtar som blivit riktigt stora, så som Carrie och Prisoners in Paradise. Bandet bildades av Joey Tempest och John Norum, som båda var från Upplands Väsby utanför Stockholm. 2018 blev Europe invalda till Swedish Music Hall of Fame, något som var en självklarhet för många av deras fans.

3.    The Ark

The Ark med Ola Salo i spetsen är ett svenskt glamrockband som bildades i Rottne 1991, men det var först 2000 de gav ut sitt debutalbum. Låten It Take a Fool To Remain Sane som fanns med på skivan gav bandet en Grammis för året låt. Även deras två efterföljande album blev listettor och bandet blev riktigt stort och populärt, främst i Sverige. Låtarna spelades ständigt på radio och spelar fortfarande. 2007 var bandet även med i Melodifestivalen med bidraget The Worrying Kind.

4.    Sahara Hotnights

Sahara Hotnights är tyvärr ett av mycket få rockband i Sverige med kvinnliga rockartister. Bandet bildades 1992 i Robertsfors och består endast av kvinnliga musiker. Debutalbumet vid namn C’mon Lets Pretend gav de ut 1999. Medlemmarna var endast 11–12 år när de första bildade bandet, vilket också förklarar varför det tog några år innan de slog igenom och lanserade sin första skiva. Tyvärr valde bandet att gå isär 2011.

5.    Mando Diao

Mando Diao är ett indierockband från Borlänge i Dalarna som bildades 1999. Till en början spelande bandet mesta dels i Borlänge med omnejd, tills att de blev väl kända i staden. Ryktet om Mando Diao började sedan sprida sig även till Stockholm och 2002 fick de skrivkontrakt med EMI. Bandet gjorde under första åren endast musik på engelska, men 2012 släppte de skivan Strövtåg i Hembygden med texter baserade på Gustav Frödings poesi. Plattan gjorde dem mycket populära bland svenskarna, även bland de som tidigare inte lyssnar på bandet.

6.    Takida

Takida är ett rockband från Ånge som bildades 1999 men slog igenom för den breda publiken först 2007 med låten Curly Sue. Efter den låten visste i princip hela Sverige vilka Takida var och de har spelat på de flesta arenor och scener runt om i landet. Bandets sångare Robert Petterson är även sångare i bandet Stiftelsen. Takida sjunger endast på engelska medan Stiftelsen istället gör svensk rock/pop.

7.    Backyard Babies

Backyard Babies är ett band från småländska Nässjö som bildades med Dregen i spetsen 1989. Sitt första studioalbum släppte dem 1994 och totalt har det blivit åtta stycken fullängdsalbum. 2009 tog bandet en paus efter att ha turnerat under 20 år, pausen varade fram till 2014 när de återigen kom med nytt material. Året efter hade de ett uppträdande på Sweden Rock Festival, det första framträdandet på sex år.

5 kända rockartister

Det finns många rockartister och självklart har vi alla olika favoriter. Men det finns ändå några som sticker ut från mängden och som har haft stor betydelse för rockmusiken genom tiderna. Här listar vi vem kända rockartister som vi tror de allra flesta känna igen och har lyssnat på någon gång.

1.    Ozzy Osbourne

Det finns nog inte många vuxna människor som inte har hört talas om Ozzy Osbourne. Ozzy föddes i West Midlands 1948 och blev känd som rocksångare i det brittiska rockbandet Black Sabbath.

Bandet var mycket stort under 70-talet men 79 fick Ozzy sparken från bandet efter ett bråk med gitarristen Tony Immoi. Han satsade då istället på en solokarriär. 1980 slog han igenonm med sitt soloalbum Blizzard of Ozz.

Ozzy Osbourne och hans familj hade en egen tv-show, en realityshow där kan fick följa hela familjen under deras vardag. Tv-showen var väl omtalad runt om i världen och många tyckte att Ozzy och hela familjen var mycket märkliga, men intressanta.

Ozzy återförenades med Black Sabbath 2012 för att skriva ny musik.

2.    Bruce Springsteen

Bruce Springsteen är en amerikansk rocksångare, gitarrist och låtskrivare. Han har gett ut 25 album som totalt har sålts i över 140 miljoner exemplar, och de alla flesta av dem har blivit kritikerrosade. Springsteen kallas ofta för The Boss.

Springsteen spelar vanligtvis med bandet E street band när han turnerar, men under senare år har han även börjar turnera ensam och tillsammans med andra musiker. Han har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser, bland annat mottag han Polarpriset 1997.

Många av hans låtar handlar om det amerikanska samhället och svagheterna som finns där. Han sjunger ofta om utsatta människor och baksidan är den amerikanska drömmen. En av hans mest kända låtar är Born in the USA.

Trots att han idag är 71 år är han mycket aktiv och turnerar fortfarande världen över.

3.    Joakim Thåström

Vi ville även ha med en svensk rockartist på den här listan, som har haft storbetydelse för den svenska rockmusiken och då är Joakim Thåström ett självklart val. Han har varit med i de svenska rockbanden Imperiet och Ebba Grön, även om det sistnämnda kanske var mer punk än rock.

Thåström slog igenom 1977 med Ebba Grön och de hade många otroligt stora hits så som 800 grader och Die Mauer. Die Mauer handlade om Berlinmuren. 1983 bestämde bandet sig för att avvecklas och Thåström fortsatte då istället att satsa på Imperiet, eller Rymdimperiet som bandet hette under de första åren.

4.    Alice Cooper

Alice Cooper var till en början namnet på den rockgrupp som han var sångare i, men namnet förknippades mer och mer med sångaren själv. När bandet splittrades 1974 valde sångaren att ta det som sitt eget namn. Musikstilen han sjunger brukar kallas för skräckrock.

Alice Cooper är mycket känd för att ha storslagna scenshower där levande ormar, giljotiner, elektriska stolar, monster och bödlar har förekommit. Han är också känd för sin speciella sminkning han brukar ha under sina live framträdanden.

Bandet han var med i slog igenom 1970 och hade sin storhetstid i början av 70-talet. Efter att bandet hade splittrats satsade Cooper på en solokarriär, som gick bra till en början men gick sedan i botten, mycket på grund av hans alkoholism.

Under 90-talet gjorde dock Cooper comeback och har sedan dess varit aktiv på scen.

5.    Mick Jagger

Mick Jagger är sångare i den mycket kända rockgruppen The Rolling Stones. 2002 blev Jagger adlade av Queen Elizabeth II och tituleras därför som Sir Mick Jagger. Många anser att Jagger har haft enorm betydelse av rockens utveckling, tillsammans med sitt band.

Under ett par år försökte sig Jagger på en solokarriär och släppte fyra stycken soloalbum, utan någon större framgång. Sin storhet har han definitivt haft tillsammans med The Rolling Stones. Det var han och bandmedlemmen Keith Richard som skrev de allra flesta låtarna tillsammans.

Jagger är känd för sitt yviga kroppsspråk på scen som kantas av stora rörelser. Under 60- och 70-talet var Jagger en sexsymbol för många unga kvinnor runt om i världen.

5 kända kvinnliga rockartister

Det går inte att komma undan med att det är männen som dominerar inom rockvärlden, vilket såklart är lite tråkigt. Men det finns ändå en hel del kvinnor som haft stor betydelse för rockmusiken. Fem kvinnliga rockartister med stor framgång hittar du i den här listen.

1.    Joan Jett

Joan Jett, vars riktiga namn egentligen är Joan Marie Larkin blev till en början känd i mitten av 1970-talet när hon blev ledsångerska i bandet The Runaways. The Runaways var ett hårdrockband som endast bestod av tonårstjejer och fick en hit med låten Cherry Bomb.

The Runaways splittrades 1979 och efter det valde Joan att testa på en solokarriär. Något som gick riktigt bra, och hon fick hitlåtar så som I Love Rock N’ Roll och Bad reputation. Joan Jett har även valts in i Rock and Roll Hall of Fame tillsammans med sitt skivbolag.

2.    Alanis Morissette

Alanis Morissette är en kanadensisk rockartist som även blivit mycket populär för den breda publiken. Hon skrev under sitt första skivkontrakt 1990 men det var 1993 med hennes tredje skriva, Jagged Like a Pill som hon verkligen slog igenom. Albumet nominerades till sex Grammys.

Det var även på den här skivan hennes allra största hitlåt Ironic hittades. Skivan har sålts i över 33 miljoner exemplar och totalt har Alanis sålt över 55 miljoner skivor världen över. Alanis var endast 20 år när hon fick sitt första skivkontrakt.

3.    Pattie Smith

Pattie Smith, eller Patricia Lee Smith som hon egentligen heter är en amerikansk rocksångare som var riktigt stor under 70- och 80-talet. Men även än idag har hon en stor skara fans som troget följer henne. Pattie Smith var en av de första riktigt stora kvinnliga rockmusikerna, och har haft stor betydelse.

Tyvärr visas hennes storhet inte i försäljningssiffror, eftersom de genom åren har varit relativt låga. Men istället har hon banat väg för många kvinnliga rockmusiker efter henne. Hon är även låtskrivare, bildkonstnär och poet.

4.    Amy Winehouse

Amy Winehouse var en av de kända rockartister som tyvärr gick bort alldeles för tidigt då hon 2011 dog av en alkoholöverdos. Amy föddes 1983 utanför London och debuterade 2003 med sin skiva Frank. Skivan hyllades av kritiker och nominerades till Mercury Music Prize.

Uppföljaren Back to Black släpptes 2006 och där fanns låten med samma namn samt även hitsingeln Rehab med. Skivan vann fem stycken Grammy Awards, vilket då var ett rekord för flest vinster av en kvinnlig artist under en och samma kväll.

Precis som sångaren i det kända rockbandet Nirvana, Kurt Cobain blev Amy Winehouse endast 27 år gammal.

5.    Tina Turner

Tina Turner, född Anna Mae Bullock är en kvinnlig rockartist från USA som har haft mycket stora framgångar genom åren. Till en början var hon känd tillsammans med Ike Turner och hand band, som senare även kom att bli hennes make.

1978 begärda Tina skilsmässa från Ike efter att ha blivit misshandlad av honom. Hon fick inte ut några pengar efter skilsmässan och jobbade mycket hård åren där efter. Hon lyckades slå riktigt stort som soloartist och har sålt nästan 200 miljoner skivor.

1991 släpptes Simply the Best som än idag är en riktigt stor hitlåt och två år senare, 1993 släpptes What’s Love Got to Do with It, som även den blev en riktigt hit.

5 döda rockstjärnor

Tyvärr har flera populära rockstjärnor gått bort alldeles för tidigt. Många rockstjärnor lever ett hårt liv där mycket alkohol och droger än inblandade, vilket tyvärr också ofta leder till en alldeles för tidig död.

Här listar vi 5 döda rockstjärnor.

1.    Kurt Cobain

Kurt Cobain var sångare i det mycket kända rockbandet Nirvana, som hade sin storhetstid på 90-talet. Cobain föddes 1967 i Aberdeen och dog 1994, 27 år gammal. Han är en av medlemmarna i det man brukar kalla för club 27, som syftar till de många rockartisterna som har dött vid just 27 års ålder.

Cobain var sångare och Gitarrist i Nirvana och var känd för sin grunge-aktiga look. Han var gift med Courtney Love och hade tillsammans med henne även en dotter vid namn Frances Bean Cobain. Frances han tyvärr endast bli två år gammal innan Cobain tog livet av sig.

2.    John Lennon

John Lennon var en av medlemmarna i det omåttligt populära brittiska rockbandet The Beatles som var riktigt stora under 60-talet. Lennon föddes 1960 och blev tragiskt mördad på Manhattan i New York 1980. Han blev skjuten i ryggen fyra gånger av Mark David Chapman.

John Lennon var gift med Yoko Ono en känd konstnär från Tokyo. Yoko och Lennon gifter sig 1969 och hon var hans andra fru. Yoko och Lennon gjorde även flera album tillsammans. Lennon gjorde även en del soloalbum, och bland annat hitlåten Imagine gjorde han efter att The Beatles hade upplösts.

John Lennon har blivit invald i Rock & Roll Hall of Fame både tillsammans med The Beatles och som soloartist.

3.    Janis Joplin

Även Janis Joplin blev en medlem av club 27 när hon dog 1970, då 27 år gammal. Joplin föddes 1943 i Texas och dog 1970. Hon var en av 60-talets stora sångerskor och blev mycket känd för sin hesa och rockiga röst, något som var mycket ovanligt bland kvinnliga artister på den tiden.

Hon började sin karriär som frontsångerska i bandet Big Brother and the Holding Company, som slog igenom 1967. 1968 valde hon dock att lämna bandet för en solokarriär och bildade då ett kompband med The Kozmic Blues Band, som turnerade med i Nordamerika och Europa 1969.

Janis fick tyvärr problem med droger och 1970 hittades hon död på ett hotellrum i Hollywood efter att ha tagit en överdos av Heroin.

4.    Elvis Presley

Elvis Presley är kanske en av våra största rockartister genom tiderna, och har fått många tonåringar att skrika av förtjusning. Han kallas ofta för The King och har sålt över en miljard skivor världen över, något som gör hon till den artist som sålt flest skivor genom tiderna.

När Elvis blev känd var han verkligen revolutionerande och det kom mycket skepsis och hat mot hans musik från flera håll. Men inget kunde stoppa honom, och han blev en flickfavorit som kallas för duga. Tjejerna kunde helt enkelt inte få nog av hans vickande höfter.

Elvis började sin karriär 1953 men 1958 blev han inkallad till militärtjänstgöring. Därför kom inga nya plattor mellan 1958 och 1960. Efter militärtjänstgöringen satsade han på en karriär som skådespelare och var med i flertalet filmer.

Han fortsätta att göra filmer ända till 1969, då han blev fri från filmkontrakten och ville istället satsa på musiken igen. Fram till hans död 1977 var han sedan mycket aktiv och gjorde många spelningar.

Han dog av ett hjärtfel, som i sin tur var ett symptom på långvarigt användande av receptbelagda tabletter, som till slut blev en för stor påfrestning på kroppen.

5.    Johnny Cash

Johnny Cash är en av få rockstjärnor som levt ett långt liv och faktiskt dött av ålder, detta trots att Cash levde ett mycket hårt liv under en period där alkohol och droger var en stor del. Han dog 2003, då 71 år gammal av diabetesrelaterade komplikationer. Cash var aktiv som artist ända fram till sin död.

Cash gjorde sig bland annat kända genom att spela på olika fängelseanstalter runt om i USA och en av hans mest sålda album är en liveinspelning från Folsom Prison. 1972 upprädde han även på Österåkers anstalt i Sverige.

Den tidigare delen av Cash liv gestaltades i filmen Walk the Line från 2005 där Joaquin Phoenix spelade honom. Hans fru June Cash, spelades av Reese Witherspoon och i filmen förstår man hur stor roll hon hade i hans liv och för hans karriär.

5 kända brittiska rockband

Några av världens bästa och mest kända rockband kommer från Storbritannien och de har under flera årtionden levererar riktigt bra rockmusik. Brittisk rockmusik har varit stor världen över ända sedan 60-talet och The Beatles slog igen. Här kommer en lista med fem kända brittiska rockband.

1.    The Beatles

The Beatles har vi förvisso redan nämnt under listan med sju av världens mest kända rockband men det går inte att ha en topplista på brittiska rockband inte ha med dem. The Beatles är i princip lika kända som Queen Elizabeth II.

Bandet grundades i Liverpool 1960 och trots att deras karriär tog slut tio år senare när bandet splittrades på grund av interna konflikter han de med fler spelningar än många andra band. The Beatles är en del av Storbritanniens historia och kanske deras viktigaste rockband någonsin.

2.    Oasis

Oasis är ett brittiskt rockband som bildades i Manchester 1991. Bandets frontfigurer var bröderna Noel och Liam Gallagher. Bandet har över 70 miljoner sålda album, men det är deras två första album som blev riktigt störst. Där hittar du hits så som Wonderwall och Don’t look back in anger.

Bandet fick ett ganska abrupt slut när bröderna blev osams och började bråkar rejält på en konsert i Paris. Det hela slutade med att Liam slog sönder Noels gitarr, och konserterna de nästkommande dagarna ställdes in. Noel valde att lämna Oasis, och även om Liams plan var att bandet skulle fortsätta blev det inte så.

3.    Queen

Queen bildades 1970 i London och även dem blev riktigt kända internationellt. En mycket stor del av deras framgång berodde på sångaren Freddie Mercury som genom tiderna varit en av de kändaste rockartisterna. Tyvärr gick Freddie Mercury bort 1991 i lunginflammation till följd av aids.

Bandet gav ut 15 studioalbum och uppskattas ha sålt mellan 180 och 300 miljoner skivor. När tiden begav sig var bandet otroligt stort och genomförde många legendariska spelningar, som besökare pratar om än idag.

Bandet turnerar och är aktiva än idag, och har under senaste åren samarbetat med Adam Lambert.

4.    Mumfords & Sons

Mumfords & Sons är ett lite nyare brittiskt rockband som bildades 2007. Gruppen spelar folkrock och har blivit mycket populära både i Europa och i Australien. Bandet har gjort flera spelningar i Sverige, bland annat på olika musikfestivaler men även på Scandinavium i Göteborg.

Bandet slog igenom 2009 med skivan Sigh no More och låten Little Lion Man blev en riktigt hittlåt, speciellt i Belgien och Australien. Sångaren i bandet heter Mumford i efternamn och det är därifrån Mumfords & Sons kommer ifrån. Även om bandmedlemmarna absolut inte är hans söner.

5.    The Cure

The Cure är kanske allra mest kända för sin låt Friday I’m In Love, men har sedan starten 1976 släppt många låtar som blivit riktiga succéer världen över. Bandet bildades i Crawley och hette till en början Easy Cure.

Bandet har givit ut 13 studioalbum och den senaste kom 2008. Bandets sångare Robert Smith är den som har varit mest drivande under bandets tid. Han är också nästan som ett signum för bandet med sitt spretiga hår och slarvigt pålagda makeup.

5 kända finska rockband

Finland kanske inte är det första landet man tänker på när man tänker på rockmusik. Men faktum är att flera kända rockband faktiskt kommer därifrån och flera av dem har även slagit igenom internationellt. Här listar vi fem kända fiska rockband.

1.    Lordi

Även om Lordi inte är dem som har släppt flest och bäst låtar, kanske de är finlands mest kända rockband, i alla fall för den breda publiken. 2006 vann de nämligen Eurovision Song Contest med sin låt Hardrock Hallelujah.

Men Lordi är inte enbart en musiktävlingsjippo utan bandet bildades redan 1992 och har totalt släppt 13 stycken studioalbum. Bandet har sålt över 450 000 världen över och deras album The Arockalypse har varit listetta i Grekland, Tyskland, Sverige och Finland.

2.    Nightwish

Nightwish är ett finskt rockband med en kvinnlig rocksångare som frontfigur. Till en början var Tarja Turunen sångerska och mycket av bandets framgång kom från hennes väldigt speciella och omtyckta röst. 2005 blev hon dock ombett att lämna bandet av övriga medlemmar. 2007 – 2012 var svenska Anette Olzon sångare och ersattes 2012 av Floor Jansen från Nederländerna.

Några av bandets kändaste låtar är Nemo, Wish I Had an Angel och Sleeping Sun. Och det var med albumet Wishmaster som släpptes 2000 som bandet slog igenom internationellt. Även om de hade varit kända nationellt i Finland redan innan dess.

3.    HIM

HIM var ett finskt rockband där sångarens namn var Ville Valo. Bandet bildades 1991 och var aktiva fram till och med 2017, men några års uppehåll där emellan. Till en början sjöng bandet endast covers men 1996 släppte de sin första egna EP.

Till en början kallade bandet sig för His Infernal Majesty men valde sedan att använda sig förkortningen – HIM. När de lanserades i USA hade de även namnet HIM and HER.

Bandet har släppt sju stycken studioalbum och har sålt över 4,5 miljoner skivor världen över.

4.    Apocalyptica

Apocalyptica är ett finskt rockband som definitivt skiljer sig från många andra, de flest av deras låtar är nämligen instrumentala hårdrockslåtar spelade på cello. Men de har även låtar med sång och andra instrument. Bandet bildades 1993 och deras debutalbum gavs ut 1996. Deras senaste studioalbum släpptes år 2020.

Under åren har bandet haft många medlemmar som har kommit och gått. De har också haft många gästmusiker på flera av sina låtar.

5.    The Rasmus

The Rasmus är en finsk rockgrupp som bildades i Helsingfors 1994. Men det var först 2003 bandet fick ett riktigt internationellt genombrott med låten In the Shadows från skivan Dead Letters. Bandet har sålt över 3 miljoner skivor och är ett av Finlands mest framgångsrika band.

Även om bandet inte längre är lika kända för den breda publiken är de fortfarande aktiva och har stor publik inom den finska rockvärlden.

7 av världens kändaste rockband

Rockmusik har länge varit populärt världen över och det finns många bra internationellt kända rockband. Det finns dock några som är lite mer kända än andra och som verkligen har gjort avtryck. Här listar vi sju av världens kändast rockband men självklart finns det många fler än dessa som egentligen också bör nämnas!

1.    The Beatles

The Beatles måste självklart finnas med på en topp 10 lista över världens kändast rockband. Även om bandet ”endast” var aktiva under 10 år, har det skapat avtryck i rockmusikens historia som lever kvar idag och förmodligen kommer att göra det i flera decennier till.

Bandet bildades 1960 i Liverpool och bestod av John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison. Under första halvan av 1960-talet spelade bandet in många skivor som toppade listorna. De är ett av de populäraste brittiska rockbanden genom tiderna.

Men under senare delen av 1960-talet uppstod fler och fler interna konflikter inom bandet, och 1970 upplösts bandet officiellt. 1980 blev sedan John Lennon ihjälskjuten på Manhattan i New York och någon återförening hans aldrig med.

2.    Metallica

Metallica är ett amerikansk heavy metalband som har haft många hits genom åren. Deras allra kändaste låt är dock Nothing else matters, en låt som de flesta människor runt om i världen känner till – rockälskare eller ej.

Bandet bildades 1981 och är aktiva än idag, men idag är endast två av originalmedlemmarna fortfarande med. Trummisen Lars Ulrich som kommer från Danmark är en av dem, övriga medlemmar är från USA.

3.    The Ramones

The Ramones var ett punkrockband som bildades i Queens, New York 1974 och var aktiva fram till 1996 när bandet splittrades på grund av interna konflikter. Bandet har totalt släppt 24 skivor, men då är några av dem samlingsplattor med ”The best of”. En av deras mest kända låtar är Sheena is a Punkrocker.

Något som gjorde att bandet verkligen stack ut var att alla bandmedlemmar ändrade sitt efternamn till Ramone.

4.    Nirvana

Nirvana, med sångaren och gitarristen Kurt Cobain fick sitt stora genombrott med låten Smells Like Teenspirit som fanns med på skivan Nevermind. Skivomslaget för Nevermind är troligen lika känt som musiken på skivan, med en naken bebis som simmar efter en sedel under vattnet.

Bandet slog igenom 1991 och tyvärr blev deras karriär relativt kort då Kurt Cobain 1994 tog sitt eget liv.

5.    U2

U2 med frontsångaren Bono är ett mycket populärt rockband som bildades redan 1976 i Dublin och som än idag är mycket populära. Deras senaste album släpptes 2017, vilket också var deras 14e studioalbum. Om det kommer att komma fler album eller inte från gruppen är ännu oklart.

Något som är relativt unikt med U2 jämfört med många andra rockband är att de har haft samma fyra bandmedlemmar sedan start, trots att de har varit aktiva i över 40 år.

Några av deras mest kända låtar, så som With or Without You, It’s a beautiful day och Pride (In the Name of Love) spelar frekvent på radio än idag.

6.    Coldplay

Coldplay är, precis som U2 ett välkänt rockband som är aktiva än idag. Coldplay bildades 1996 i London och har Chris Martin som frontfigur. De har sålt över 50 miljoner album och flera av deras låtar är Grammy Awards-belönade.

Några av deras kändaste låtar är The Scientist, Fix You och Viva la Vida. Den svenska Dj:n Avicci var med och producerade deras hitlåt A Sky Full of Stars.

7.    Kiss

Kiss har en självklar plats på en lista över världens mest kända rockband. Kiss är inte enbart kända för sin musik utan även för sin unika ansiktssminkning som blev deras signum. Bandet bildades i New York 1973 och är fortfarande aktiva.

Bandmedlemmarna har dock skiftat genom åren, både på grund av meningsskiljaktigheter men också på grund av personer bortgång.

5 grymma rockklubbar i Köpenhamn

Köpenhamn är definitivt en stad där nattlivet och utelivet är stort och fartfyllt. Här finns något för alla smaker och inte minst för alla rockälskare. Det finns gott om populära rockklubbar i Köpenhamn som du bör besöka.

Utbudet av rockklubbar i Malmö är väldigt begränsat, men det fina är att Köpenhamn är endast en kort tågresa bort från Malmö. Här är en lista på fem grymma rockklubbar i Köpenhamn.

1.    High Voltage

High Voltage är troligtvis den största och populäraste rockklubben i Köpenhamn. Den ligger i hjärtat av staden på Axeltorv 2 och hit flockas rockälskare i alla åldrar på fredag- och lördagkväll. Klubben är endast öppen fredag och lördag och öppettiderna är 19.00 – 04.00.

Varje kväll som kvällen är öppen hittar du live musik här. Ibland är det band som spelar sina egna låtar, och ibland hittar du tribute-band som spelar covers av välkända rockband. Oavsett vilket älskar gästerna High Voltage och du behöver ofta köpa biljett i förväg för att få plats att komma in.

2.    Zeppelin

Om du letar efter en lite mysigare och mer intim rockklubb, där du kan sitta och snacka med dina vänner över en god öl samtidigt som ni avnjuter härlig rockmusik så är Zeppelin det rätta valet.

Ibland är det live framträdanden här men många kvällar spelar istället grym musik i högtalarna, och ofta har man temakvällar. Här dyker det också upp quizkvällar lite då och då, något som brukar uppskattas av gästerna.

Zeppelin ligger på Vesterbro Torv och är öppet onsdag till lördag. Onsdag och torsdag är öppettiderna 17.00 – 01.00 medan på helgerna är öppettiderna 15.00 – 03.00.

3.    Voodoo Lounge

Voodoo Lounge är en rock- och metalbar som ligger centralt i Köpenhamn. Klubben öppnade 2013 och har sedan dess blivit ett mycket populärt ställe för alla rockälskade köpenhamnsbor. Här strävar man efter att gästerna ska känna sig som hemma.

För att du ska kunna känna dig som hemma har de en relativt unik tjänst, du kan nämligen boka ett helt kylskåp. När du bokar bord kan du välja att även boka ett kylskåp fullt med alkoholhaltiga drycker. På så vis kan du och dina vänner helt enkelt ta det ni vill ha och slippa trängas i baren.

4.    Escobar København

Escobar i Köpenhamn är en rockklubb som spelar rockmusik i alla olike genres. Escobar har inte live uppträdanden, men är ändå omtyckta för att spela riktigt bra rockmusik. Hit kommer rockälskare i alla åldrar, och eftersom priserna är mycket bra är ett populärt ställe för studenter att komma till.

Escobar har blivit så pass populärt att de till och med säljer egen merchandise. Escobar ligger lite utanför centrala Köpenhamn men det är enkelt att ta sig hit med kollektivtrafiken. Adressen är Blåbgårdsgade 2A och öppettiderna är söndag-torsdag 16.00 – 02.00 och fredag-lördag 16.00 – 04.00.

5.    Floss Bar

En gång i tiden var Floss bar ”the place to go” för att se på punkrock, men det var längesedan. Idag är det istället en härlig rockbar där du kan dricka öl, spela biljard och lyssna på grym rockmusik.

De har behållit känslan som stället hade under 80-talet och mycket av inredningen är kvar. Ett mycket opretentiöst ställe där ölen är billigt och du får alltid 10 tequila shots för 100 danska kronor.

Missa inte heller vår artikel om rockklubbar i Stockholm.

3 populära rockklubbar i Malmö

Även om Malmö är Sveriges tredje största stad är det en tämligen liten stad. Här finns dock en hel del uteliv, men rocken är inte dominerande. Men för dig som gillar rock och vill besöka en rockklubb tillsammans med vännerna en fredagskväll så finns det ändå några bra ställen att besöka.

Här listar vi tre populära rockklubbar i Malmö.

1.    Babel

Babel är egentligen ingen renodlad rockklubb, men har ofta rockmusiker på scen och hit kommer rockälskare för att se lokala stjärnskott. Babel slog upp sina portar 2008 i en lokal som länge hade varit ett partyställe, men öppnades då med ett nytt koncept.

Är det endast rock du är ute efter bör du hålla dig borta från klubbdelen, som är mer utan en nattklubb/lounge. Men kolla istället igenom programmet för vilka artister som ska vara på scen, här har du möjlighet att upptäcka nya riktigt bra rockartister och ibland sådana du redan är bekant med.

För konserterna behöver du förköpa biljetter, vilket du enkelt kan göra via deras hemsida. Självklart finns här flera goda drycker att avnjuta musiken med.

2.    Flame Malmö

En av Malmös mest populära rockklubbar heter Flame och ligger på Amiralsgatan 20 i Malmö. Hit kommer Malmöiter i olika åldrar för att lyssna på bra rockmusik, både live och i högtalarna samt att njuta av mat och dryck tillsammans.

Det här stället är dock ingenting för kvällströtta, för Flame öppnar upp sina dörrar först klockan 23 och stänger inte förens 05.00. Inträdet är 120 kronor, är du student betalar du dock endast 100 kronor.

Precis som alla andra ställen har Flame haft det tufft under coronapandemin och har inte kunnat ha liveband enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner. Men de har inte hindrat dem från att locka rockälskande besökare i alla fall, och de har haft quizkvällar och liknande.

3.    Medley Malmö

Medley i Malmö är egentligen lite av en bubblare, eftersom de precis är i öppningsskedet. Planen är att om restriktionerna tillåter dra igång med evenemang i oktober 2021. Här kommer du att kunna se många rockiga artister på scen, och du kommer att kunna avnjuta musik tillsammans med god mat.

Bistron kommer att öppet varje kväll som det är arrangemang på scenen. Eftersom detta är en intimlokal kan det vara bra att boka bord om man vill bli garanterad plats för mat.

Medley är till för dig som älskar mat, musik och mer som de själva säger och även om inte detta heller är en renodlad rockklubb är vi övertygad om att många rockälskare kommer att älska det här stället!

Som du kanske märker är utbudet av rockklubbar väldigt begränsat i Malmö, men som tur är ligger inte Köpenhamn långt bort. Vill du gå på rockklubb i Köpenhamn kommer du ha mycket att välja på.

Vi rekommenderar också vår artikel om rockklubbar i Stockholm.

5 populära rockklubbar i Stockholm

Rock är såklart allra bäst live, och helst bör det lyssnas på med en kall öl i goda vänners lag. I Stockholm finns det flera rockklubbar att välja på. Finns det inget liveuppträdande tillgängligt för tillfället, kan du lita på att skön rockmusik från olika skivor spelas i högtalarna hela natten lång på dessa rockklubbar.

1.    Medusa

Medusa är en gedigen bar som har hängt med i många år vid det här laget. Varje fredag och lördag kör de alltid rockbar, vilket ibland betyder live musik och ibland en DJ som spelar rockig musik. Medusa ligger i gamla stan och är mycket populär bland besökarna.

Konceptet här är billig öl, hård musik och en avslappnad miljö. Mat serveras varje dag, och klubben är öppen från 13.00-03.00 varje dag och mat serveras varje dag.

2.    Pub Anchor

Pub Anchor är Stockholms äldsta och enligt många också den bästa rockklubben i Stockholm. Hit kommer människor i alla åldrar som gillar god mat och bra rockmusik. Underhållning och live band finns är sju dagar i veckan, och en som äkta rockklubb stänger de klockan 03.00 varje dag.

Pub Anchor ligger centralt på Sveavägen i Stockholm och har 18 års gräns på vardagar och 20 års gräns på helgerna. Här serveras mat sent in på småtimmarna, och extra populär har deras veganska meny blivit.

3.    Kelly’s

Kelly’s bar är en mycket omtyckt rockklubb i Stockholm. Klubben ligger på Folkungagatan på Södermalm och här kan du förutom att lyssna på skön rockmusik även testa lyckan i casinot. Åldersgränsen för att komma in på Kelly’s är alltid 23 år.

Hit kanske man i första hand inte kommer för att se liveframträdanden, även om det också sker ibland. Istället är det vanligt att komma hit på en after work, eller en lördagskväll med kompisgänget för att njuta av skön rockmusik i högtalarna och dricka billig öl.

4.    Harry B James

Harry B James ligger alldeles intill Kungsträdgården och är en populär rockklubb där folk kommer både för att äta och dricka gott samt för att lyssna på rockmusik. Här finns livemusik vissa dagar i veckan, och skulle du inte tajma in ett liveuppträdande kan du njuta av skön rockmusik i högtalarna.

Rockklubben ligger centralt och är populär bland både besökare och lokalbefolkningen och därför kan det vara bra att boka bord här, speciellt på helgerna.

5.    Debaser

Debaser är en rockklubb som idag endast finns på Hornstulls Strand i Stockholm, men tidigare även fanns vid Slussen, Medborgarplatsen, Humlegården och i Malmö. Det här är troligen den mest välkända och legendariska rockklubben i Stockholm när det kommer till kända artister som har spelat live.

Här har artister som Bob Dylan, Ebba Grön och Marit Bergman spelat. Hit kommer man för att gå på rockkonsert, när man vill se små och medelstora band.

Läs även våra artiklar om rockklubbar i Malmö och rockklubbar i Köpenhamn.